Prawdziwa pizza: co to jest?

Pizza to danie przygotowywane we Włoszech od stuleci. W tym czasie pojawiły się pewne tradycje jej przygotowywania, którymi charakteryzuje się prawdziwa włoska pizza. Gdańsk to jedno z tych miast gdzie możemy znaleźć autentyczną pizzerię i zamówić pyszną pizzę.

Prawdziwa pizza: co to jest?

Podstawy

Przede wszystkim ciasto powinno być cienkie, aby pizza była nie tylko bardziej apetyczna, ale także zdrowa. Podczas przygotowywania amerykańskiej pizzy stosuje się grubsze ciasto, a także produkty znane współczesnym ludziom, takie jak majonez i tłusty ser. Włosi nie uznają takich potraw za prawdziwą pizzę, więc wydali nawet ustawę określającą standardy przygotowania prawdziwej pizzy i chronią regionalne nazwy, zgodnie z którymi niektóre rodzaje pizzy można uznać za autentyczne, gdy są przygotowywane w Neapolu. Nie tak dawno temu, w 2009 r., Ustawa ta została zatwierdzona przez organy ustawodawcze Unii Europejskiej. Najważniejsze jest prawidłowe zagniatanie ciasta. Wymaga drobno zmielonej mąki pszennej, a także oliwy z oliwek, drożdży, wody lub mleka, cukru i soli. Ciasto do pizzy ugniata się wyłącznie ręcznie, ugniatanie zajmuje co najmniej 15 minut, po czym należy je przykryć wełnianą szmatką i pozostawić na jakiś czas w ciepłym, suchym miejscu, aż do podwojenia objętości.

Nadzienie, pieczenie

Średnica pizzy powinna wynosić nie więcej niż 35 cm, grubość w środku ciasta wynosi około 2 mm, na brzegach jest nieco grubsza – do 6-8 mm. Włosi nigdy nie używają wałka do ciasta do pizzy, wierząc, że spłaszczanie może beznadziejnie zepsuć smak potrawy. Ciasto ugniata się i wałkuje wyłącznie ręcznie, po czym układa się na nim nadzienie i piecze pizzę w piecu opalanym drewnem. Wypełnienie nie powinno być małe, powinno całkowicie pokryć test, pozostawiając tylko 1-1,5 cm pustych na brzegach. Jednak nadmiar nadzienia nie sprawi, że pizza będzie smaczniejsza, nie pozwalając poczuć smaku świeżo upieczonych tortilli. Ważne jest, aby ciasto było pieczone natychmiast po ugotowaniu: mrożona pizza sprzedawana w supermarketach nie ma tak delikatnego smaku i kruchości jak danie przygotowane przez doświadczonego szefa kuchni. O wiele wygodniej jest skontaktować się z firmą, która oferuje dostawę gorącej pizzy, która jest przygotowywana zgodnie ze wszystkimi zasadami włoskiej sztuki kulinarnej, i delektować się pyszną pizzą. Zamów na https://www.pizzadominium.pl/lokale/gdansk-c-h-alfa-gdansk